opc_loader

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang bij eerste bestelling een Wine Tasting Set. 

LeeftijdcontroleOm de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, kunt u dit bevestigen?
Ja Neen

Gratis verzending vanaf 100 Euro in Benelux - Gratis omruilgarantie tot 1 jaar - Leveren "waar" en "wanneer" u wilt

Wijnexperten over de nieuwe jaargangen Barolo, Barbaresco en Roero

Wijnexperten over de nieuwe jaargangen Barolo, Barbaresco en Roero

ENOLOGIE Laten we het wijnverhaal beginnen met een samenvatting van de karakters en de volumes van de Docg-wijnen die in de Langa en Roero worden geproduceerd met de Nebbiolo-druifsoort. Op 1 januari zijn de 2019 Barbaresco en 2018 Barolo op de markt verschenen. Op 1 juli a.s. zullen de Roero 2020 en de Riserva 2019 worden gepresenteerd.

 

Laten we de klimatologische kenmerken van de drie wijnjaren bekijken. 2018: De winter was zacht, met abnormale temperaturen in januari. De ontberingen hebben zich tussen eind februari en eind maart laten voelen. Na een vrij normale aprilmaand kwamen in mei zware regens. Juni was een stabiele periode, gevolgd door een juli en begin augustus met ongebruikelijk hoge temperaturen en weinig stormen. Tussen de tweede helft van augustus en de eerste twintig dagen van september was er sprake van een goede stabiliteit, met een korte onderbreking van de regen. Daarna volgden koelere temperaturen, wat de gezondheid van de late druiven ten goede kwam. Tussen half en eind oktober werd het weer milder en droger.

 

2019: Ondanks de lange perioden van zomerse hitte was dit een continentaal jaar, dankzij de frequentie en de intensiteit van de regens. De winter wisselde af tussen koude en zachte perioden. Er is weinig sneeuw gevallen, vooral tussen half december en begin februari. Na de betrekkelijke stabiliteit van februari en maart viel er in april en mei meer regen, wat gepaard ging met sterke temperatuurdalingen. De zomer duurde tot eind september, afgewisseld met aanzienlijke regenval die voor waterreserves in de bodem zorgde. Het voorzichtige ingrijpen van de wijnbouwer beperkte de gevolgen van de meest extreme weersomstandigheden en bracht een positieve oogst naar de wijnmakerij binnen het klassieke tijdsbestek voor elke druivensoort.

 

2020: Na opnieuw een zachte winter met weinig neerslag was het voorjaar nat, met uitzondering van april, dat grotendeels in het teken stond van mooi weer. In mei overheersten regenval en temperaturen onder het gemiddelde. Ook de zomer liet wisselvallig weer zien, met temperaturen van meer dan 30 graden Celsius en veelvuldige stormen en hagel. De warmste maand was augustus, met temperaturen van 34-35 graden Celsius. In september en de eerste helft van oktober is het herfstweer intenser geworden, wat de rijping van de druiven, met inbegrip van de fenolische rijping, heeft bevorderd.

 

Barolo 2018: het continentale wijnjaar bracht het juiste weer op het juiste moment, maar dit liet de wijnmaker toe om iets meer ontspannen te zijn. Daarom zijn er aanzienlijke verschillen van gebied tot gebied. In het algemeen hebben we te maken met een Barolo van mooie harmonie, opmerkelijke olfactorische breedte, maar ook een grotere gereedheid voor consumptie. Maar er is geen gebrek aan wijnen met een goede structuur en volheid, verkregen waar de producenten de gulheid van het oogstjaar hebben beperkt. Wat de cijfers betreft, bedroeg de met wijnstokken beplante oppervlakte 2.149 hectare en de werkelijke productie 14.377.634 flessen, bijna tweehonderdduizend meer dan in 2017.

 

Over het geheel genomen is de Barbaresco van 2019 een vollere wijn: hoewel er verschillen zijn van gebied tot gebied, is het een compactere en meer gestructureerde wijn, rijk aan die harmonie die voortkomt uit een grotere volheid van karakter. Een andere opmerkelijke noot is de lange levensduur, die een opmerkelijk niveau bereikt, in die mate dat iemand al bij de oogst zo ver ging om hem te vergelijken met de prestigieuze 2016. In 2019 bereikte de met wijnstokken beplante oppervlakte 775 hectare en de productie 4.915.749 flessen, de hoogste ooit.

 

Wat de Roero betreft, zijn er twee jaargangen, 2019 en 2020, die niet eens al te veel van elkaar verschillen. De Riserva van 2019 is een verticale wijn, met mooie zuren, aanvankelijk wat nors, maar met de tijd voorbestemd om volheid en weelderigheid te geven. De Roero 2020 is jonger en meer prospectief, en wordt algemeen beschouwd als een nog rijker en langer levend wijnjaar dan de 2019, in staat om wijnen van prachtige volheid en complexiteit te produceren. Ook de productiewaarden voor Roero zitten in de lift: de officiële cijfers voor 2020 spreken van 138 hectare geclaimde oppervlakte en een productie van ongeveer 946.500 flessen.

 

Bekijk onze Nebbiolo die het meeste sympathie krijgt de laatste 30 dagen:  Sergio Ternavasio -  Nebbiolo

 

Dit artikel is een samenvatting van de meningen van diverse journalisten - experten verbonden aan Consorzio Barolo Barbaresco Roero  

 

 

Terug