opc_loader

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang bij eerste bestelling een Wine Tasting Set. 

LeeftijdcontroleOm de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, kunt u dit bevestigen?
Ja Neen

Gratis verzending vanaf 100 Euro in Benelux - Gratis omruilgarantie tot 1 jaar - Leveren "waar" en "wanneer" u wilt

 Ontdek de adellijke wijndruif van Piëmont: Nebbiolo

barbarscobestshotDe wijnproducerende regio Piëmont, gelegen in the noordwesten van Italië, heeft reeds jaren een ereplaats verworven in de internationale wijnwereld. Met het hoogst aantal DOCG’s van al de Italiaanse regio’s zwaaien Barolo en Barbaresco er de scepter met hun Nebbiolo-druif. Barolo- en Barbaresco-wijnen hebben een krachtige uitstraling door de sterke aanwezigheid van tannine en de mogelijkheid die daaruit voortvloeit om de wijn tot dertig jaar te bewaren.

piemontegrandiviniVan de Nebbiolo-druif worden vier van de belangrijke DOCG-wijnen gemaakt: Barolo, Barbaresco, Roero en Gattinara.

Iets wat ook enorm goed scoort, is de Barbera-druif, die ook wel "het Piëmontese werkpaard" genoemd wordt. In de zone rond Alba heeft ze de benaming Barbera d’Alba en zorgt voor een scherpe rode wijn met een goede zuurheid en een gematigde complexiteit. De troef van de Barbera-wijn is dat hij minder tannine bevat en dat hij meteen op dronk is. Hij vormt dus de ideale oplossing in een sterk concurrentieel, zeer snel en ongeduldig evoluerende markt, zowel voor zowel de eindconsument als voor de wijnboeren.

Piëmont: aan de voet van de berg

Dit alsmaar meer bekende Piëmont wordt vaak omschreven als het Bourgondië van Italië door zijn talrijke kleine familiebedrijven met een zeer sterke en diepgaande focus op kwaliteit. In Barbaresco hebben de minder commerciële familiebedrijven een gemiddelde van twee hectaren en in Barolo ongeveer 5 à 6 hectare. Uiteraard hebben beide zones ook kanjers van formaat die een marketingmachine op gang gezet hebben en dus wereldwijde verkoop op een grote schaal realiseren. Als antwoord op de pinot noir van Bourgondië levert Piëmont de Nebbiolo-druif. Talrijke wijnliefhebbers genieten al evenzeer bij de aanblik van het panoramische uitzicht over de wijngaarden als bij het genieten van een van de wijnen.