opc_loader

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang bij eerste bestelling een Wine Tasting Set. 

LeeftijdcontroleOm de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, kunt u dit bevestigen?
Ja Neen

Gratis verzending vanaf 100 Euro in Benelux - Gratis omruilgarantie tot 1 jaar - Leveren "waar" en "wanneer" u wilt

Favorita, op z'n best in de zanderige grond van de Roero Vallei

Favorita,  op z'n best in de zanderige grond van de Roero Vallei

 

Recent genetisch onderzoek heeft bevestigd dat er een overeenkomst bestaat tussen de druif die in Piemonte bekend is onder de naam Favorita, maar plaatselijk ook bekend is onder andere namen, zoals "Formentin", omdat de mooie goudgele (of amberkleurige) kleur van de rijpe bes doet denken aan de intensiteit van tarwe bij de oogst (forment in het Piemontees is tarwe, formentin boekweit), en de variëteit Vermentino, nauw verwant aan Pigato, die beide aan de Ligurische Rivièra worden geteeld.

 

Deze classificatie van de Favorita-wijnstok als Vermentino-biotype leidt tot de hypothese dat de eerste wijnstokken van deze uit zee afkomstige druif in de Piemontese heuvels zijn aangekomen langs de handelsroutes voor zout en ansjovis, het netwerk van routes dat door bergvolken werd afgelegd, vooral uit de Maira-vallei, die na het landbouwseizoen hun bergdorpen verlieten om naar de Provençaalse en Ligurische havens te gaan om zich te bevoorraden met gezouten vis (de ancioé) en deze door te verkopen op de markten en boerderijen van Piemonte en de Povlakte.  

De wijnstok, die historisch gezien zijn wortels in Ligurië heeft, maar van onzekere oorsprong is (misschien Iberisch), heeft zich zeer goed aan de Piemontese heuvels aangepast en heeft zijn ideale habitat gevonden in de zanderige, zonnige bodems die naar de Tanaro aflopen en die zich vooral hebben verspreid in de oude landerijen van de Roero, een machtige familie van Asti-oorsprong, eigenaars van talrijke leengoederen en kastelen op de linkeroever van de Tanaro, die uiteindelijk zijn naam heeft gegeven aan het hele heuvelgebied.

 

Het ras, dat gewaardeerd werd om zijn robuustheid en zijn goede weerstand tegen ziekten, viel hier al snel in de smaak bij de landbouwers, die zijn raseigenschappen en organoleptische kwaliteiten zozeer waardeerden dat zij het de naam "favoured" druif gaven, d.w.z. favoriet, en uit dit aanhankelijk onomastisch gebruik is de officiële naam van de wijnstok voortgekomen.

 

Zoals de oenoloog Federico Martinotti, directeur van het Koninklijk Oenologisch Station van Asti, in 1918 in de Giornale Vinicolo Italiano opmerkte, was het de productiviteit van de Favorita-druif, in combinatie met esthetische factoren zoals het aangename uiterlijk van de tros, "poco serrato", d.w.z. niet erg compact (spargolo), en de ronde, "tamelijk grote" bessen, alsmede de duurzaamheid van de trossen, die tussen eind september en begin oktober rijpen en goed de winter doorkomen, maakten de Favorita tot een succes als tafeldruif, die gewoonlijk op de markten van Turijn werd vervoerd en verkocht.


De bestemming van de Favorita als tafeldruif belette echter niet dat de wijnstok ook voor de wijnbereiding werd gebruikt, vaak in assemblages met andere witte druiven (meestal Arneis), zoals in het verleden gebruikelijk was, of voor assemblages van rode wijnen, waaraan hij in kleine percentages werd toegevoegd omdat hij het product "meer finesse" kon geven.
Het gebruik van de Favorita-druiven is ook gedocumenteerd voor mousserende wijn en voor de produktie van massawijn, een gebied waarin de Cantina Sociale Cattolica, die in 1901 in Vezza d'Alba werd gesticht, zich specialiseerde.  

 

Ondanks zijn fortuin als tafeldruif in de 19e eeuw en zijn goede resultaten bij de wijnbereiding, maakte de Favorita in het midden van de 20e eeuw een periode van ernstige achteruitgang door, die in de loop der jaren nog verergerde, waardoor de telers de voorkeur gaven aan andere witte druiven, zoals de Arneis, met alle negatieve gevolgen van dien voor het imago en de reputatie van deze traditionele druif.  


Pas in de jaren zeventig werden de eerste pogingen tot heropleving ondernomen, met de geleidelijke herwaardering van de Favorita als wijndruif, gewaardeerd om zijn vermogen de zomerse hitte te weerstaan, die nu intenser en frequenter is dan vroeger. Vandaag de dag zijn er een vijftigtal producenten van Favorita-wijn, met name verspreid over de heuvels van de Langhe, de Roero en de Tortona.  

 

Laten we nu naar de linker geografische zijde van de Tanaro gaan, waar de zanderige en droge bodems van de Roero, vermengd met zandsteen, een sedimentair gesteente van mariene oorsprong, bijzonder geschikt zijn gebleken voor de teelt van de Favorita-wijnstok, aangezien de bijzondere samenstelling de sterke vegetatieve kracht remt die kenmerkend is voor de variëteit en de volle rijping van de gouden tros bevordert, terwijl de compacte bodems, zoals deskundigen benadrukken, de schadelijke aanvallen van grijze rotting vergemakkelijken.

 

Een blik op de Favorita di wij voor u proefden Antica Cascina dei Conti di Roero – Favorita  2020 

 

Gezien gekoeld is het wijnetiket iets beschadigd. 

 

 

Terug