opc_loader

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang bij eerste bestelling een Wine Tasting Set. 

LeeftijdcontroleOm de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, kunt u dit bevestigen?
Ja Neen

Gratis verzending vanaf 100 Euro in Benelux - Gratis omruilgarantie tot 1 jaar - Leveren "waar" en "wanneer" u wilt

Cascina Gavetta - Langhe Nas-Cëtta del commune di Novello 2016 beimonda

Artikelnr: cascinagavettaNas-CÊTTA 2016

De Nas-cetta van de gemeente Novello... een buitengewone witte wijn tussen de grote rode wijnen.

Nas-cetta, een oude inheemse wijnstok waarvan de teelt "bijna uitsluitend in de gemeente Novello" plaatsvindt, wordt al genoemd in 19e-eeuwse geschriften. In de "Saggio di Ampelografia universale" (1877) omschrijft Giuseppe dei Conti di Rovasenda Nas-cetta als "een zeer delicate druif en voortreffelijke wijn".

Tot de jaren 1950 hadden alle families in Novello een paar rijen Nas-cetta, en met deze druiven produceerden ze een halfzoete witte wijn voor eigen consumptie.
Helaas ging de teelt ervan in de loop der jaren verloren, waarschijnlijk ook door de moeilijkheden bij de teelt in de wijngaard (neiging tot wisselende productie, wijnstok met opstandige vegetale ontwikkeling en moeilijk te beheren).

In 1991 kwam het gesprek over Nas-cetta en zijn potentieel terug in Novello dankzij burgemeester Silvio Alessandria, Dr Mario Ubigli en pastoor Don Rapalino. Het was in het parochieblad van die tijd dat een van de eerste moderne artikelen over Nas-cetta verscheen, waarin de teelt, de vinificatie en de herontdekking ervan werden aangemoedigd.

Cascina Gavetta heeft altijd geloofd in deze wijnstok die zijn wortels heeft in de heuvels van Novello nét als de familie Cogno van Gavetta. In hun wijngaarden zijn tot 2020 nog enkele zeldzame Nas-cetta wijnstokken van meer dan 70 jaar oud te zien.

Sinds 2007 planten we nieuwe wijngaarden aan met geselecteerde klonen van de oude wijnstokken, en daaruit halen ze gecertificeerd hout voor de productie van wijnstokken voor de nieuwe aanplant. Hun eerste vinificatie van Nas-cetta begon in 2010. Aanvankelijk op experimentele basis en officieel in 2012.

WIJNGAARD
Wijnstok: NAS-CETTA 100% inheemse semi-aromatische wijnstok
Productiegebied: de druiven komen van de Belmonda wijngaard in de gemeente Novello, in deze wijngaarden produceerde de dorpsapotheker al aan het begin van de 20e eeuw een fijne Nebbiolo om te bottelen.
Ligging: ZUID-WEST
De gelukkige ligging van deze wijngaarden komt de aromatische complexiteit van de druiven ten goede, die bijzonder veeleisend zijn op het gebied van warmte: zoals Fantini in 1883 schreef: "De anascetta-wijnstok produceert zeer fijne druiven, vooral in goed verlichte situaties".
Aanplantingsjaar: 2007
Hoogte: 440 meter boven de zeespiegel
Plantdichtheid: 4.300 wijnstokken per hectare
Bodem: marmeren, witte kalksteen met enkele zandaders
Beplantingssysteem:  Klassieke Guyot

WIJNBOUW
Er wordt altijd laat geoogst (eind september), waarbij de wijngaarden zelfs in dit stadium sterk afwijken van de andere witte rassen uit de streek. Eenmaal in de kelder worden de druiven onmiddellijk ontsteeld. Na een nacht maceratie op de schillen begint de gisting bij een gecontroleerde temperatuur gedurende ongeveer 15 dagen. De wijn blijft vervolgens in stalen tanks, rijpend op de edele droesem, gedurende ten minste zes maanden met een batonage per week. Hij rust ten minste zes maanden in de fles voordat hij op de markt wordt gebracht.

WIJN
Goed gestructureerd en met precies de juiste zuurgraad, heeft de wijn florale tonen (acaciabloemen), fruitige tonen (appel, citrus en exotisch fruit naarmate de druiven rijpen) en honing. Dankzij zijn intense mineraliteit en grote structuur is hij bijzonder geschikt om te rijpen met een onverwachte evolutie van aroma's en smaken; wellicht door zijn waarschijnlijke genetische verwantschap met andere rode Langa-wijnstokken. Alle werkzaamheden in de wijngaard en de kelder worden uitgevoerd door de familie Cogno

26,00
Kenmerken
750ml:
1
Beoordelingen ()
Cascina Gavetta - Langhe Nas-Cëtta del commune di Novello 2016 beimonda heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Cascina Gavetta - Langhe Nas-Cëtta del commune di Novello 2016 beimonda


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: