opc_loader

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang bij eerste bestelling een Wine Tasting Set. 

LeeftijdcontroleOm de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, kunt u dit bevestigen?
Ja Neen

Gratis verzending vanaf 100 Euro in Benelux - Gratis omruilgarantie tot 1 jaar - Leveren "waar" en "wanneer" u wilt

Bartolo Mascarello

Bartolo Mascarello

De flessen van Bartolo Mascarello zijn beslist de meest gezochte ter wereld, niet alleen omwille van de kwaliteit van de excellente inhoud. Tijdens zijn laatste levensjaren schilderde Bartolo Mascarello met de hand z’n etiketten. Een aantal van de oogst 1999 zijn geschilderd met de legendarische woorden “No Barrique, No Berlusconi” waarmee Bartolo meteen z’n politieke opinie neerzette en z’n filosofie omtrent wijn maken.

Bartolo overleed in 2005 en heeft verschillende stadia meegemaakt in z’n leven. Z’n vader, Giulio, die de zoon was van de directeur van de sociale cantina, startte z’n eigen bedrijf in 1919 waarbij hij een deel van z’n eigen productie bottelde. De ommekeer kwam er in 1930 toen Giulio de bekende Cru wijngaarden Cannubi, San Lorenzo en Ruè kocht. Na de tweede wereldoorlog startte Bartolo in de cantina en hielp z’n vader met het ontwikkelen van een intense gestructureerde en elegante Barolo. Waar voorheen de productie van alle wijngaarden samen tot één resultaat ingezet werd, wijzigde dit in de jaren 1980/90 waarbij single-Cru wijnen gemaakt werden.

Vanaf de jaren 90 kwam er een nieuwe garde wijnmakers in Barolo die eigenlijk softere wijnen maakte met minder tannine. Bartolo wou van die nieuwe insteek niets weten en bleef de hardnekkige verdediger van de Barolo traditie zoals deze door hem en z’n voorouders geproduceerd werd.

Momenteel staat Bartolo’s dochter Maria Teresa aan het roer en ze heeft dezelfde overtuiging als haar vader met 5 essentiële regels: 1/lage opbrengst in de wijngaard 2/het gebruik van druiven van enkel eigen terreinen 3/geen gebruik van chemische middelen 4/lange maceratie 5/gebruik van grote Slavonische eiken vaten. Resultaat een elegante wijn!

Voor alle beschikbare jaargangen: check  de rubriek Vip Piedmont Wine List

Prijs voor de recente Barolo jaargang: 318 € btw inclusief