opc_loader

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang bij eerste bestelling een Wine Tasting Set. 

LeeftijdcontroleOm de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, kunt u dit bevestigen?
Ja Neen

Gratis verzending vanaf 100 Euro in Benelux - Gratis omruilgarantie tot 1 jaar - Leveren "waar" en "wanneer" u wilt

Roberto Voerzio

Roberto Voerzio

Roberto Voerzio is niet meteen de man die generaties teruggaat op vlak van wijn maken. Pas in 1986 startte hij in het hart van de Langhe, La Morra. Hij begon met slechts 2 hectare en slaagde erin de daarop volgende jaren de meest prestigieuze wijngaarden aan te kopen zoals La Serra, Brunate, Cerequio, Sarmassa, Rocche dell’Annunziata en Fossati. Daarbij nog extra wijngaarden die de Dolcetto, Barbera, Nebbiolo en Merlot variëteiten bieden.

Daarna werd een belangrijke beslissing genomen. Het aantal wijnstokken in de nieuwe wijngaarden werd opgedreven en bij de oude werd het aantal 6000/8000 per hectare als indicatie ingesteld. Voor de meest prestigieuze wijnen werd beslist 500 tot 700 gram per plant te behouden. Roberto Voerzio behoort tot de traditionelen, met geen enkele inmenging op de wijngaard waarbij elke “terroir” het beste van z’n expressie biedt. Roberto Voerzio heeft één ding wat exceptioneel is: hij gaat in de cantina geen kleur, structuur, geur of tannine wijzigingen doen tijdens het volledige proces. U krijgt dus een wijn die puur is. Geen bewerkingen chemisch, niets behalve de normale procedure. De alcoholische fermentatie beneemt 10 tot 30 dagen afhankelijk van de wijn. Behalve de Dolcetto wijn gaan alle wijnen in inox tanks in fermentatie. Bij het bottelen is de sulfite inhoud maximum 50% van wat de wetgeving toestaat.

De wijnen worden niet gefilterd. De kwaliteit waarmee de wijn geboren wordt is bepalend, niet de rijping, dat is de mening van Roberto Voerzio. Daarom nét worden hun Barolo’s beter niet geconsumeerd worden vooraleer ze 5 to 6 jaar rijpen op fles en die wijnen zullen een perfecte evolutie meemaken als men ze 20 tot 30 jaar bewaard, weliswaar in de normale bevorderende condities. Ook al is de Nebbiolo & Barbera een eenvoudige wijn, toch zal deze zeker een bewaartermijn hebben van 5 tot 7 jaar.

Slechts 20 hectare, met 40.000 tot 60.000 wijnen, natuurlijk afhankelijk van de oogst.

Roberto Voerzio biedt overigens de meest gestructureerde bezoeken on site. Het enthousiame, de precisie en de opbouw van de degustaties vertalen steeds de passie van elk personeelslid betrokken in het wijnverhaal.